Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.2.23., Alfréd névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Erasmus+ ösztöndíjas hallgatóink 2018/2019. tanév

 

 Erasmus+ ösztöndíjas hallgatóink 2018/2019. tanév

 

Balogh Edina, III. évfolyamos óvodapedagógus hallgatónk élménybeszámolója 2 hónapos nagyszalontai szakmai gyakorlatáról: 

"Én Nagyszalontán (Románia) töltöttem 2 hónapot az ottani Gyermekotthonban. Augusztus utolsó hetében kezdtem, így lehetőségem nyílt beletekinteni, hogy ott hogyan zajlik a nyári szünet. Mint megtudtam, sok gyermek a nyarat valamelyik családtagjánál tölti, van, aki az egész nyarat és van, aki csak egy részét. Ezért csak szeptembertől ismerhettem meg mindenkit, aki a gyermekotthonban lakik. Szeretetteljes, összetartó közösség. A nagyobbak segítik a kisebbeket, de a kisebbek is nagyon ügyesek és önállók. Betekintést nyerhettem az ottani családok életébe, és hogy az ottani nevelők mennyi áldozatot hoznak a gyermekekért. Mennyi mindent megtesznek azért, hogy ezek a gyermekek normális körülmények között nőjenek fel. A gyerekek nagyon nyitottak voltak, és ha nem tudtam valamit, nagyon szívesen segítettek. Igyekeztem mindenkit megismerni és elmondhatom magamról, hogy még barátokat is szereztem. A mai napig tartom velük a kapcsolatot és amint lehetőségem adódik, szeretném őket meglátogatni."

 

       

 

Juhász Bianka, III. évfolyamos tanító szakos hallgatónktól: 

" A nyáron az Erasmus+ program keretében sikerült két hónapot Nagyszalontán, a Szent Antal Gyermekvédelmi Központban eltöltenem. A gyakorlatot július 9-én kezdtem el, rendkívül kedvesen fogadtak. A gyerekek is úgy éreztem egyből megkedveltek. A nyár folyamán nagyon sokat játszottam a gyerekekkel, kedvenceik közé tartoztak a társasjátékok, labdajátékok. A nyári szünetre kapott házi feladatban is segédkeztem. Úgy gondolom az elmúlt két hónapban szerzett tapasztalatokat későbbi munkám során kamatoztatni tudom majd. Rengeteg élménnyel gazdagodtam a gyakorlat alatt, sosem fogom elfelejteni a gyerekekkel töltött időt, sok játékot."

 

  

 

 

 

Erasmus+ ösztöndíjas hallgatóink 2017/2018. tanév

Zsiros Antónia, a GFF angol műveltségterületi kiegészítő képzésének hallgatója az ERASMUS+ keretében Máltán, az Alpha Language School-ban tölti szakmai gyakorlatát. A Pedagógiai Kar négy féléves szegedi levelező képzést szervez a tanító képesítéssel rendelkezőknek, akiknek jó lehetőség az ERASMUS-ösztöndíjjal megtámogatott két hónapos szakmai gyakorlat.

Zsíros Antónia arról számolt be, hogy az őt fogadó máltai nyelviskolában találkozott dr. Thékes István tanár úrral is, a GFF külügyi titkárával, intézményi ERASMUS-koordinátorral, aki ugyanott volt tíz napig vendégoktató. Antónia számos tanítási élményéről beszámolt, valamint a csodálatos máltai környezetről, a számos történelmi emléket őrző épületek, a több száz katolikus templom világáról. Hallgatónk kiemelte, hogy az Alpha Language School tanítási mottója az, hogy a gyerekek játékos keretek között tanuljanak és élvezzék az ismeretek elsajátítását. Antóniát már az első naptól kezdődően egy 7-12 éves gyermekekből álló orosz csoport angoltanításával bízták meg, és azóta a szülőktől és a gyerekektől is pozitív visszajelzéseket kapott tanári munkájáról. A szakmai gyakorlat számára is jó lehetőség a nyelvtudás fejlesztésére, hiszen az órákon nincs közvetítő nyelv. (Alpha School of English, St. Paul' Bay, Málta, 2018. július)  

   

 Szabadidős program Máltán

       

 Szent János katedrális, Valetta

       

 Zsiros Antónia, ERASMUS+ hallgató
és Dr. Thékes István GFF intézményi Erasmus koordinátor

 - -  - -  - -

"Levelezős, utolsó éves hallgatóként különleges ajándékot kaptam a Jóistentől és az Erasmus+ programhoz kapcsolódó személyektől, mert így visszatérhettem arra a környékre, ahol már sokminden történt velem életem során. Egy, még 2014-ben a kezembe adott prospektuson lévő betűk váltak számomra valóra, hiszen ez a németországi intézmény mondott először IGEN-t a pályázásomra. Fontos volt számukra a magas szintű nyelvtudás, a gyermekközpontúság és a gyors beilleszkedés. Az intézmény neve Dietrich Bonhoeffer Verein für christliche Pädagogik Mannheim. Én Brühl kisvárosban dolgozom, ahol a híres teniszcsillag, Steffi Graf felnőtt. Mindennapjaimat egy bölcsődében (Kita- Kinder Tagesstätte) és bizonyos napokon egy erdei óvodában (Kiga- Waldkindergarten) töltöm nagyon hasonló gondolkodású kollégákkal és a gyerekeinkkel. Fantasztikus érzés a második nyelvet használni és így segítségére lenni egy csapatnak, ahol számítanak rám, mert mindenki számít és hozzáteszi a részét. Németesen felosztott precíz időbeosztásunk van, természetesen kapcsolódva a gyerekek igényéhez..." (Szilágyi Melinda, a GFF PK III. évfolyamos óvodapegagógus hallgatója, Brühl, Németország, 2018. június)

 

               A Dietrich Bonhoeffer Verein              
              für christliche Pädagogik            

- óvoda        

             A Dietrich Bonhoeffer Verein            
   für christliche Pädagogik

- óvoda udvara 

Szabadidős program 

 
- -  - -  - -

Szűcs Sebestyén a Gál Ferenc Főiskola Teológiai Karának hittanár-nevelőtanár szakos, II. évfolyamos hallgatója  a 2017/2018. tanév tavaszi szemeszterét ERASMUS+ ösztöndíj program keretében a varsói Cardinal Stefan Wyszynski Egyetemen tölti. A Balassi Intézet - Varsói Magyar Kulturális Intézet által szervezett Hétvégi Magyar Iskolában immár harmadik alkalommal tartott rendhagyó hittanórát 4-8. osztályos gyerekeknek.

 

     
 

 

Hittanóra a Hétvégi Magyar Iskolában (Varsó, Lengyelország)
Előadó: Szűcs Sebestyén, ERASMUS+ ösztöndíjas hallgató 

 

 

 

- -  - -  - -

Szalai Mónika, a GFF Pedagógiai Karának harmadik évfolyamos óvodapedagógus hallgatója Finnországot választotta szakmai gyakorlata céljául, ahol egy nemzetközi, angol nyelvű óvodában tölti jelenleg napjait. Az eltöltött másfél hónap során szerzett pozitív tapasztalatok arra ösztökélték, hogy a kint tartózkodását meghosszabbítsa, így még egy hónapot tölt majd el a választott intézményben. Ő maga így nyilatkozik: "Nagyon örülök, hogy éltem az Erasmus+ nyújtotta lehetőséggel. A vártnál is több tapasztalatot és élményt szereztem kint. Az első néhány hét nehézkesebb, döcögősebb, de utána az ember megszokja a légkört. Aki nyílt és érdeklődő, annak segítség is akad  mindenben, ha szüksége van rá. Nyelvtanulás és gyakorlás szempontjából pedig az egyik legtökéletesebb hely egy óvoda vagy iskola, hiszen a szakmai nyelven kívül az alapvető mindennapi kommunikáció, a különféle kommunikációs szituációk széles választéka jelenik meg. Lehetőség nyílik továbbá a kulturális élet megismerésére, mind szabadidőben, mind pedig az óvodai/iskolai  élet során a csoporttal tett kirándulások alkalmával. Aki csak teheti éljen vele!" (Szalai Mónika, 2018. március 26., Albatross Daycare, Finnország) 

- -  - -  - -

 

              
         

 

Bartyik Nóra Anna & Major Laura Pedagógiai Karunk német nemzetiségi óvodapedagógus szakos hallgatók 
a bécsi Piaristenkindergarten Maria Treu-ban kedzték meg a szakmai gyakorlatukat
az ERASMUS+ program keretében. (2018. február)

 - -  - -  - -


 

Szántó Károly másodéves katekéta hallgatónk érkezéskor készített fotója
a krakkói Jezsuita Ignatianum Egyetem főbejáratáról. (2018. február)

            

Szántó Károly fotója a krakkói Jezsuita Ignatianum Egyetemen
a külföldi hallgatóknak biztosított oktatási csomagról.(2018. február)

 

- -  - -  - -

 

 

A bűnbánat szentségéről tartott kiselőadást
Szűcs Sebestyén. másodéves hittanár-nevelőtanár szakos hallgatónk   
a Radom városban tartott rekollekción.
(2018. február)

   Szűcs Sebestyén másodéves hallgatónk
lengyel társaival a varsói Cardinal Wyszyński Egyetemen.

(2018. február)

 

 - -  - -  - -


 
Gyányi Daniella és Pfeifer Anna,
másodéves német nemzetiségi óvódapedagógus szakos hallgatók bemutatkozása
a bécsi Verein Herz Jesu Kindergarten und Hort intézményben.
(2018. február)