Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.08., Mária, Adrienn névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Thékes István docens előadása a békéscsabai TEDx-en

Dr. Thékes István a Gál Ferenc Főiskola szegedi docense, nyelvpedagógus, az infokommunikáció oktatási szerepét vizsgáló neveléskutató, az intézmény külügyi titkára, a gazdag nemzetközi kapcsolatrendszer fejlesztője és gondozója mindegyik szak javára. Nemzetközi konferenciákon meghívott előadó, az itthoni nagy egyetemektől Cambridge-ig, New York-ig. Sportember, az USA egyetemi bajnokságaiban is versenyzett teniszező, a szegedi Szent Gellért Fórum edzője, négygyermekes családapa.

Thékes István az intézmény elismertségében is fontosnak tartja oktatóink előadásait a TED (Technology, Education, Design) nagy reputációjú konferenciasorozatán.  A TED 1996-ban indult Los Angelesben, népszerűségét az internet, a YouTube hozta meg. A TED konferenciák a 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek. A TED teljesen megváltoztatta, más dimenzióba emelte a korábban megszokott konferenciaélményt, így vált a világ talán legizgalmasabb, legkeresettebb és legkomolyabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferenciájává. A TED konferenciákon az előadásokról videó készül, amik az események után elérhetőek a TED.com oldalon és a YouTube-on is. Megtiszteltetés a TED-en szerepelni, hiszen azon már milliók nézték meg például Ferenc pápa előadását, vagy éppen a Google-t alapító Larry Page-t és a brit oktatáskutató Sir Ken Robinsont. Előnyös, hogy az érdeklődők tetszőleges tudományterület bármely témájára rákereshetnek az egységes minőségű és arculatú prezentációk között, angolul és nemzeti nyelveken is.

Magyarországon eddig viszonylag kevés alkalommal volt TED esemény. Békéscsabán a második TEDx rendezvényen tartott előadást Dr. Thékes István „Lesz-e szükség 20 év múlva nyelvtanárra?” címmel. A Csabagyöngye Kulturális Központban teltház előtt mondta el, hogy a technológia rohamos fejlődése folyamatos nyomás alatt tartja az oktatás- és munkaszervezési rendszereket. Kiemelte, hogy az IKT (infokommunikációs technológia) kompetencia gazdasági értelemben árucikké, a pedagógiában kulcskompetenciává lett. Az impulzív előadásban Thékes István azt fejtette ki, hogy miként találhatja fel magát egy pedagógus, különösen egy nyelvpedagógus ebben a környezetben, és az miként formálja át a nevelői munkát. Előadása két hónap múlva lesz elérhető a TEDx YouTube csatornáján. A jövőben a GFF más oktatói is szerepelhetnek a TEDx-en.