Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.21., Máté, Mirella névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Dr. Thékes István könyvbemutatója a GFF-en

A Gál Ferenc Főiskola szegedi Glattfelder termében december 7-én tartották meg dr. Thékes István adjunktus új kötetének bemutatóját, ami kutatási területéhez tartozóan a korpusz nyelvészeti alapokra épülő szókincsmérés területén készült. A kutató az utóbbi évek tapasztalatait foglalta össze a ’Studies in the assessment of foreign language vocabulary’ című könyvében, ami a GFF Gerhardus Kiadó gondozásában jelent meg először online formában, majd pedig ősszel nyomtatva is.

A könyvbemutató moderátora dr. Cora Zoltán, az SZTE BTK Angol Intézetének munkatársa volt. A terem az esemény végére szinte megtelt az érdeklődő angoltanárokkal, alkalmazott nyelvészekkel, más kollégákkal és családtagokkal. Az eseményt dr. Kozma Gábor, a GFF rektora, nyitotta meg. Köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy az intézmény életében nagyon fontos, hogy egy új szellemi termék született.

Dr. Cora Zoltán felvezető kérdése azt tudakolta a szerzőtől, hogy miért ezt a kutatási területet választotta hét évvel korábban. A válaszból kiderült, hogy Thékes István nyelvtanárként elsősorban a szavak, szókapcsolatok megtanítását tartotta a leghatékonyabb nyelvfejlesztési eszköznek, és már gyermekkorában is a szavak hangzása érdekelte őt a legjobban, amivel szinte egyenes út vezetett a szótudás empirikus vizsgálatához. A beszélgetést követően a közönség tehetett fel kérdéseket és a résztvevők éltek is a lehetőséggel, a felvetések széles spektrumot fogtak át: az alkalmazott nyelvészettől kezdődően a nyelvtanítási metodikán át, egészen a kulturális különbségekig tartóan. A jó hangulatú eseményt követően a szerző dedikálta könyvét, mely könyvtárunkon kívül a városi Somogyi Könyvtárban és az SZTE Klebelsberg Könyvtárban is hozzáférhető.


A kötet a GFF honlapján online is elérhető.

 

 

Dr. Thékes István könyvbemutatója