Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.7.27., Olga, Liliána névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Lezárult a Gál Ferenc Főiskola 89. tanéve

A 2019/2020. tanév is sok munkát, szép, de nehéz feladatokat hozott, és azok elvégzésének örömével zárulhatott, a hallgatók és közösségeink, a társadalom javát szolgálva.

 

A Gál Ferenc Főiskolán terveink szerint június 19-én tartottuk volna Szegeden a 89. központi tanévzáró és diplomaátadó ünnepséget. A koronavírus-járvány miatti távoktatási rendben sajnos nem kerülhetett sor a hagyományos ünnepségünkre a Klebelsberg teremben és a hálaadó szentmisére a Dómban, azonban szeretném a tanévet összegző alábbi gondolatokat megosztani Főiskolánk, leendő Egyetemünk polgáraival.

 

A mögöttünk lévő tanév során számos, előre nem látható akadállyal szembesültünk, hallgatók, munkatársak és oktatók egyaránt. A tavaszi félévben a koronavírus-járvány miatti elzártságban is mindenki kitartóan és elhivatottan végezte munkáját, amit segített az egymásra utaltság időszakában megerősödött szolidaritás és bizalom. Mindez növelte az oktatás és a hivatalok eredményességét, módszertani megújulást hozott, ami meggyorsította a hatékonyságot célzó fejlesztéseket. Köszönet a Karoknak, köznevelési intézményeinknek elkötelezett munkájukért! 

 

Nagy dolgokat is megvalósítottunk: a Magyar Akkreditációs Bizottság újabb öt évre akkreditálta Főiskolánkat, és e közben Egyetem lettünk. Mindkettő jelentős mérföldkő, és az alkalmazott tudományok egyeteme státusz elnyerése már az oktatástörténetben is rögzül. Az egyetemként működés olyan mérföldkő, amitől kezdve még gyorsabban, de még stabilabban, a tudás és a technika minden vívmányát birtokba véve, minden jóra igent mondva, kell tovább haladnunk.

 

A Gál Ferenc Főiskola részéről és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni köszönetemet a 2019/2020. tanév eredményes lezárásáért, és egyúttal gratulálok a most diplomázottaknak! Idén közel kétezer diplomásunk van, mert Főiskolánk adhatta ki nyelvvizsga nélkül is az okleveleket azoknak, akik az utóbbi években a szegedi és a Békés megyei karokon abszolutóriumot szereztek. Öröm, hogy ilyen számban bővül Alumni körünk, ettől kezdve őket is szeretettel hívjuk és várjuk, számítva segítő együttműködésükre, akár további tanulásukra Egyetemünkön.  


Következő tanévünk a 90. lesz, ha a szegedi 1930-as alapítástól számítjuk, de a 990. lesz, ha a fenntartó Egyházmegyénk 1030-as, Szent István királyunk által tett alapítását követően létesített káptalani iskola működését tekintjük. 

 

Az évfordulókon túlmenően a legfontosabb az, hogy mennyire eredményesen teljesítjük intézményünk küldetését. Ebben a hatékonyság mutatóját nálunk a jó szolgálat mértéke adja. Ehhez idézem névadónk, Gál Ferenc tanár úr szavait az Úton a teljesség felé címmel megjelent kötetéből, jelképesen is értve azt a nevét viselő intézményünk, oktatói-hallgatói közösségének útjára. Ez Jézus Krisztusnak a János evangéliuma szerinti (Jn 15,5) szavaira vonatkozik, ami szerint: „Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz." 

 

Gál Ferenc megállapítja: "Krisztus tehát azt akarta, hogy az ő hatékonysága folytatódjék. Az ő segítségével mi magunk is egyre többet elérünk. Az ő módszerének a tanulmányozása ahhoz is hozzásegít, hogy a szeretetet ne tévesszük össze az érzelmességgel, az erélytelenséggel, az igazságosság félredobásával és a bűn takargatásával. Az igazi szeretet az Isten országának légkörét terjeszti. Örömöt áraszt, lendületet ad, sebeket gyógyít, roskadozó lépteket egyenesít ki és csüggedt arcokat vidámít meg.” 


Szeretettel ajánlom figyelmükbe, hogy ebben Gál Ferenc tanár úr a hatékonyságot említi, valamint az egyre többre jutáshoz vezető módszert elemzi, amikor megrázóan világos értelmezését adja a sokat emlegetett szeretetnek, elhatárolva azt minden olyan dolgoktól, amikkel napjainkban is fájdalmasan gyakran találkozunk. És elmondja azt is Gál Ferenc, hogy az igazi szeretet örömöt, lendületet, gyógyító erőt, támaszt és bizakodást ad.

 

Kérem, fogadják az évzárás alkalmára készült írást, aminek változatát a Toronyirány magazin legfrissebb száma tartalmazza.

 

Tisztelettel és köszönettel:
Dr. Kozma Gábor
rektor, diakónus