Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.21., Máté, Mirella névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Könyvtárosaink szakmai napja

A Gál Ferenc Főiskola könyvtárosai július 12-én szakmai nap keretében három budapesti könyvtárat látogattak meg. A Békéscsabáról, Gyuláról, Szarvasról és Szegedről érkező kollégák az Egyetem téren találkoztak, majd elsőként a Központi Papnevelő Intézet Pálos Könyvtárát tekintették meg. Dr. Diós István atya nagyszerű bemutatóját hallgatva, megismerték az épület, a könyvtár és a könyvek történetét. A könyvtár berendezését pálos szerzetesek készítették – az 1770-es évekre készültek el –, közel tíz évig faragták tölgyfából a szekrényeket, polcokat. A szekrényekbe írópultokat, toll- és tintatartó fiókokat építettek be, és az ablak melletti szekrényekben táblajátékokat is elhelyeztek, hogy a tudományban megfáradt szerzetesek felfrissülhessenek. A pálosok által elhelyezett köteteket II. József idején elvitték, és a jelenlegi állományban csak néhány kötet található meg közülük. Az 1800-as évek elején I. Ferenc király az általa megalapított Központi Papnevelő Intézet tanárainak engedélyezte, hogy az Egyetemi Könyvtár duplum és triplum állományából válogassanak köteteket. Így a jelenlegi állományban, a possessor bejegyzések alapján, 160 rendi kolostorból származnak a kötetek.

Ezután a munkatársak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar könyvtárát ismerték meg. Tarján Mária és Sütöri Ágnes könyvtárosok megmutatták az olvasótermet, a raktárt és a tömörraktárt, miközben bemutatták a könyvtár állományát, a feldolgozottság mértékét.

Egy rövid pihenő után a szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtártudományi Szakkönyvtárában folytatódott. A KSZK az OSZK épületében, a Budavári Palota hetedik emeletén található, és célja, hogy könyvtármódszertani kiadványok gyűjtésével, feltárásával és szolgáltatásával segítse a gyakorló könyvtárosok, könyvtár szakos hallgatók munkáját. Fazekas Eszter és Tóth Béla adott tájékoztatást a gyűjteményről, szolgáltatásaikról, a Könyvtári Intézet megújult honlapjáról. A kiállított új könyvek között is érdekes kötetekre lehetett bukkanni.

A három könyvtár a könyvtárak különböző típusait, de végiglátogatva mozaikjaik egy nagy egész részeit alkotják.