Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.21., Máté, Mirella névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Pünkösdi Sportnap a Gál Ferenc Főiskolán

 

 

 

Június első napján tartotta meg az I. Pünkösdi Sportnapot a Gál Ferenc Főiskola Egészségnevelési- és Sport Intézete (ENSI). Remek hangulatban, igazi közösségi élményként, sok izgalmas versenyszámmal tarkítva zajlott le a fél napos esemény a Topolya sori egyetemi sportpályákon.

A szegedi, gyulai és szarvasi karokról érkezett versenyzők és szurkolók magas színvonalú versengést tapasztalhattak meg a rendezvény során, amit Thékes István, az ENSI vezetője és Kozma Gábor rektor nyitott meg. Kozma Gábor kiemelte, hogy a Gál Ferenc Főiskola nem csupán a szegedi Dóm téren működik, hanem Szarvason és február óta Gyulán is.  Emiatt fontos, hogy a Főiskola az együvé tartozást erősítő, a közösséget építő rendszerese alkalmakat nyújtson a hallgatók, oktatók, munkatársak számára. A pünkösdi sportnap arra is lehetőség, hogy a különböző városokban működő karok együtt is megértsék és megéljék a főiskola egész közössége számára fontos üzeneteket. Erre jó lehetőség a sportolás és a szurkolás mindenkinek érthető nyelve is, ami a test és a lélek erőit mozgósítva, mindenkit közösségbe hív, a tanév egyéb szellemi erőpróbái, találkozói mellett. 

A Pünkösdi Sportnap rangját emelte, hogy a Pick Szeged kézilabda klub volt csapatkapitánya, az olimpiai negyedik helyezett, EHF Kupa győztes és magyar bajnok Vadkerti Attila beszélt a sportnevelésről és az egészségfejlesztésről. Rámutatott pályafutása jelentősebb sikereire, továbbá hangsúlyozta, hogy bár az élsport, ezzel együtt az ember fizikai teljesítőképessége határainak feszegetése nem feltétlen egészséges, a hobbisport, a tudatos test- és motorikus képesség-fejlesztés az emberi élet egyik legfontosabb eleme. A rendkívül sikeres sportolói pályafutással rendelkező Vadkerti Attila, aki jelenleg az SZKKSE női kézilabdacsapat klubmenedzsere, a klub technikai vezetőjének, Csapó Tamásnak a közreműködésévelvetélkedő keretében tíz humoros, fegyelmezett együttműködést igénylő gyakorlatot végeztetett a 10-10 fős csapatokkal. Az izgalmas váltóversenyek egy órán keresztül alaposan megmozgatták a versenyzőket, akik jókedvvel és beleéléssel vettek részt azokban. A sorverseny a tojásdobálástól kezdve, cipőfűzőkkel is összeláncolva, a floorballütővel végzett teniszlabda terelésig széles skálájú sportolói kompetenciát vett igénybe. A hangulatos vetélkedő döntetlenre végződött a Giulio és a Sóbánya elnevezésű csapatok között.

A szendvicsebédet követő súlylökésben próbáltak Márton Anita olimpiai bronzérmes nyomdokába lépni a benevezettek. A dinamikus erőkifejtést megkívánó atlétikai dobószámot végül Horváth Gábor tanár úr nyerte  Lipcsei Imre szarvasi dékán előtt, a hölgyeket két hallgató képviselte szép eredménnyel.

A tanár-diák focikupa előtt került megrendezésre a 4×400 méteres csapatváltó, melyen jelentős fölénnyel a papnövendékekből álló Speedy csapat diadalmaskodott. A gárdát Kovács Zoltán befutóként hozta be aranyérmes helyre. Akárcsak a többi versenyszámban, itt is kiválóan helyt állt a Homoki Andrea dékánhelyettes által vezetett gyulai női-férfi vegyes csapat.

A labdarugó mérkőzést, a tavalyi I. Szent Gellért Kupa visszavágóját, a sportcsarnokban rendezték meg:a Professors elnevezésű tanárcsapat igyekezett revánsot venni a hallgatók Confessors csapata ellen. A Horváth, Veréb, Petrovszki, Schriffert, Thékes összetételű Professors csapat végül 1-0-s félidő után 2-0-ra győzött, és hódította el a vándorserleget a minden helyzetet kihagyó Confessors ellen. Bár Kovács Zoltán és Ungvölgyi Péter jól szervezeték meg a támadásokat, a befejezéseknél mindig hiányzott egy pár centi az eredményességhez. Így ezúttal a hallgatóknak kell készülniük visszavágásra a télen megrendezendő III. Szent Gellért Foci Kupán. A vándorserleget Kozma Gábor rektor adta át a boldog győztes csapat kapitányának Horváth Gábor docens úrnak, akinek rendkívül sikeres napja volt a súlylökésben elért diadalát megtoldva.

Az eseménydús sportnap zárásaként 100 és 400 méteres egyéni síkfutásban, valamint távolugrásban mérték össze képességeiket a sportoló hallgatók és oktatók. Kiemelendő, hogy Szabó Zsanett szinte minden meghirdetett sportra benevezett és a februári lépcsőfutó verseny bronzérme után ismét bizonyította remek sportbeli képességeit. Továbbá dicséretes, hogy a papnövendék Kovács Zoltán taktikus versenyzéssel elhódította a 400 méteres futás első helyét, valamint Petrovszki Tamás informatikus kollégánk robbanékony erőkifejtéssel sprintben nyújtott teljesítménye, amivel a 100 méteres síkfutásban aratott győzelmet Ungvölgyi Péter előtt. A jó hangulatú sportnapot a legtöbb résztvevőt megmozgató távolugrás zárta. Többször is úgy tűnhetett a nézők számára, hogy Mike Powell 26 éve fennálló világcsúcsára törnek a versenyzők, akinek a teljesítményét még az ausztráliai kenguruk is megirigyelték volna. Végül a küzdelemből Lőrincz Dávid papnövendék került ki győztesen.

Az eredményhirdetést megelőzte a turul nevű játék bemutatása, ami a szegedi Partfürdőről 110 éve indult labdajáték. A játékosok nyeles ütővel teniszlabdát ütnek egy 2 méteres háló fölött. Talán a jövő évi II. Pünkösdi GFF Sportnapon már ez a játék is szívet és lelket megmozgató versenyszám lesz – minden karról érkező, minden főiskolai polgár részvételére számítva. 

 

Galéria

 SZEGEDma.hu tudósítása a sportnapról