Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.20., Friderika névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Országos Resztoratív Konferencia a Gál Ferenc Főiskolán

A Gál Ferenc Főiskola a SZEGEPI-vel közösen január 15-én Szegeden rendezte meg az OREKO – Országos Resztoratív Konferenciát.

 Az OREKO volt az első magyarországi konferencia a resztoratív eljárások pedagógiai alkalmazásáról és tapasztalatairól.

A konferencia nyitóreferátumát Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök tartotta meg, bemutatva, hogy az új eszközök bármennyire is megnyerőek, de nem elégségesek, ha figyelmen kívül hagyjuk a nevelés transzcendens összetevőit, és az új eljárások nem táplálkoznak a keresztény nevelés történeti tapasztalataiból. Ugyanakkor szükség van a megújításra, a fejlődő tudományos ismereteket is követő újabb módszerek alkalmazására.

A tudományos rendezvényt, amely egyúttal a SZEGEPI, az egyházmegyei pedagógiai intézet pedagógus-továbbképzési programja is volt, az Irgalmasság Szentévéhez tartozó eseményként is hirdették meg. Ennek keretében a konferencia csatlakozott az egyházmegyei pasztorális helynökség felhívásához, és annak januári témájának megfelelően az irgalmasság első lelki cselekedetéhez, a bűnösök megintéséhez kapcsolta a resztoratív eljárások tárgyalását.

Kozma Gábor rektor, a főiskola Neveléstudományi Intézetének vezetője, előadásában bemutatta, hogy a resztoratív pedagógiai eljárások miért és hogyan alkalmazhatóak keresztény nevelés gyakorlatában, éppen a közösség támogató erejére alapozva.

A resztoratív eljárások alapvető célnak a közösségek pozitív működésének elősegítését, kohéziós erejének, helyes egyensúlyának megteremtését jelölik ki a megbánás, megbocsátás, jóvátétel és tolerancia gyakorlásával. A középpontban tehát a közösség áll, magas fokú kontrollal és erős támogatással. Az azonnali beavatkozásnak több célja van: a sérült személyközi kapcsolatok mielőbbi helyreállítása, a megbélyegzés és a kirekesztettség elkerülése, valamint a sértett érzelmi és más szükségleteinek kielégítése. Így elkerülhető a szabályszegő általában megszokott, például agresszív reakciója. Másfelől a sértett érdekei is képviseletet kapnak, és a tettre adott válasszal a közösség támogatja és értékeli az elkövető pozitív tulajdonságait, amire támaszkodhat a jóvátétel során. A resztoratív eljárásban fontos, hogy az elkövető már a konferencia előtt beismerje tettét. Az elkövetőnek azonban nem elszigetelten kell szembenéznie bűnösségével, az úgynevezett „konferencia” beszélgetésben azok veszik körül, akik szeretik őt és törődnek vele, tehát támogatást kap és kontrollt is: a kettő együttesen segíti a bajbajutott elkövetőt. Vagyis ennek a resztoratív eljárásnak jellemzője, hogy visszaadó, helyreállító, helyrehozó, visszahelyező – békét, nyugalmat teremtő.

A konferencia elnöke Dr. Csomortáni Zoltán adjunktus, klinikai szakpszichológus, a Gál Ferenc Főiskola és az ELTE PPK NI tanára volt, aki a konferenciánk más előadóival –  köztük az üzenetet küldő Negrea Vidiaval, Tikász Sándor dandártábornokkal, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokával, valamint Petróczi Erzsébet főiskolai tanárral,  Kecskeméti Mária új-zélandi kutatóval, és másokkal – együtt osztotta meg a magyarországi és nemzetközi szakértői tapasztalatokat a resztoratív eljárások alkalmazásáról.

A rendezvénynek több mint 160 résztvevője volt az ország különböző köznevelési, felsőoktatási és szakmai intézményeiből, közülük 112-en olyan pedagógusok, aki a továbbképzésre is regisztrálták magukat. A következő OREKO rendezvény jövőre lesz, addig is pedagógiai-pszichológiai műhelymunkában fejlesztik a resztoratív eljárások hazai alkalmazását, és az ismereteket megjelenítik a pedagógusképzések és szakmai fejlesztések gyakorlatában.

 

 

A konferencia elnökének, Dr. Csomortáni Zoltánnak beszámolója



OREKO - Országos Resztoratív Konferencia - Szeged, 2016.01.15.