Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.21., Máté, Mirella névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar nemzetiségi konferenciája Szarvason

Nemzetiségi Konferencia a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán

 

Hatodik alkalommal rendezett nemzetiségi konferenciát a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gál Ferenc Főiskolájának szarvasi Pedagógiai Kara.
Az idei konferenciára „Nyelv és értékőrzés a nemzetiségi oktatásban” címmel április 12-én került sor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök védnökségével. 

 A szarvasi tanácskozás a szlovák, román és német nemzetiségi óvodapedagógus- és tanítóképzés, valamint az óvodai és iskolai nemzetiségi nevelés és oktatás kérdéseivel foglalkozott.
A konferenciát a szervező Pedagógiai Kar részéről Lipcsei Imre dékán köszöntötte. 

Kiss-Rigó László püspök megnyitó beszédében rámutatott, hogy a kereszténység megerősítette a nemzetiségek identitását, segítette értékeik, a tradícióik megőrzését. Az előttünk álló húsvét a feltámadás örömüzenetét hozza, a pünkösdre készülés pedig a Szentlélek elérkezésével a különböző nyelveket beszélőknek, a különböző népekhez tartozóknak a kereszténységben megélt legteljesebb együttélését, együtt munkálkodását jelenti számunkra. 

 

Ehhez kapcsolódott a konferencia védnökének, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek az előadása, amiben kifejtette, hogy a kereszténységség mindig elutasította azt az emberképet, amelyik tagadta a nemzeti, a nemzetiségi, kisebbségi létet. Ezért is tartja fontosnak, hogy a szarvasi pedagógusképzés a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működik 2014 óta.  

 Kozma Gábor rektor arról szólt a konferencia 120 résztvevőjét és a díszvendégeket köszöntő beszédében, hogy az itt együtt élő népek kultúráinak talajából indult gyökerek bennünk, közép-európaiakban sajátosan is összefonódnak, ami külön erőt ad a hazánkhoz való kötődéshez, de nem felejthetjük el, hogy korunk kulturális szívdobogásának ütemét is a keresztény értékek biztos alapja szabályozza. 

 

A megjelent politikusok, nemzetiségi vezetők közül többen is rövid köszöntőikben üdvözölték a Pedagógiai Kar törekvését a nemzetiségi képzés megerősítésére, hatékonyságának növelésére. Florin Trandafir Vasiloni Románia gyulai főkonzulja, Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló, Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló, Mittag Mónika, a Német Országos Önkormányzat tagja, kiemelték, hogy mindig a húsvéti vagy a pünkösdi készülés időszakában megrendezett szarvasi konferencia hagyományosan jó lehetőséget ad a nemzetiségek számára egymás oktatási-nevelési tevékenységének megismerésére és arra, hogy közös problémáikra együtt keressék a megoldásokat.

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere örömmel rögzítette a szarvasi felsőoktatás, a Gál Ferenc Főiskola szerepét a Békés megyében és másutt élő nemzetiségek kultúrájának ápolásában,
aminek a Kárpát-medence közepén megbecsült helyszínt ad Szarvas város.

A rendezvényen megjelent Dankó Béla országgyűlési képviselő, Lukács Krisztina, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, Várfi András, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, valamint a régió nemzetiségi köznevelési intézményeinek vezetői, munkatársai is. A konferencia szlovák, román és német szekciókban folytatta egész napos tudományos tanácskozását. Az előadók főként módszertani kérdéseket tárgyaltak, ami nagy segítséget adott a régióban a nemzetiségi oktatással foglalkozó pedagógusoknak.
A Szarvason ismét növekvő számú nemzetiségi pedagógusjelölt oktatásából adódó tapasztalatok, a jó köznevelési gyakorlatok megismerése jelentősen segíti a következő időszak nemzetiségi képzését-nevelését. 

 

A GFF  szarvasi nemzetiségi konferencia híre a Magyar Kurírban 

 

A nemzetiségi konferencia programja 

 

 

 

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar nemzetiségi konferenciája Szarvason