Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.5.17., Paszkál névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Látogatás a Csongrád Megyei Napsugár Otthon Szegedi Vakok Otthonában

A Kortárs Segítő Közösség szervezésében 2019. november 29-én lehetőség nyílt a hallgatóink számára, hogy megismerjék az intézményben lakók körüli gondozási teendőket (Móczár Zoltán, vezető ápoló tolmácsolásában), belelássanak az intézmény mentálhigiénés munkájába (Márton Andrásné, fejlesztő pedagógus segítségével) és részt vegyenek egy bibliai foglalkozáson, amit Kurucz Éva, terápiás munkatárs tartott.

Az intézmény 122 fő számára biztosít bentlakásos ellátást. A 122 férőhelyből 82 férőhely fogyatékos, 40 férőhely pszichiátriai betegek részére van fenntartva. Az ápolás és gondozás területéhez kapcsolódóan kiemelkedően fontos tevékenység a lelki egészség védelme. Kulturális programok, kirándulások szervezésével igyekeznek szebbé tenni az otthonlakók hétköznapjait, nem feledkezve meg az ünnepnapokról sem. Az otthon lakóinak naponta más-más programot szerveznek. A lakók játékos gimnasztikával, kézműves-foglalkozással töltik az idejüket. A kreatív foglalkozások nagyon népszerűek, ahol dekoráció készítésével, ragasztással, színezéssel foglalkoznak. Napi, heti, havi, és évente megrendezésre kerülő programokat is szervez az otthon. Ilyenek például az évente megrendezett “kisvonat program” (Vadaspark meglátogatása), egynapos buszos kirándulások, heti zenei kívánságműsor vetítéssel, szakköri foglalkozások, irodalmi kör, kertészek köre, stb.

Az intézményben olyan jellegű munkák vállalására is lehetőség nyílik, mellyel pénzt is kereshetnek az otthonlakók. A portaszolgálaton egy fő, udvaros foglalkoztatásban, és mosodai munkában két fő dolgozik jelenleg. Tizennégy bentlakónak napi négy órában lehetősége van mappafűzéssel tevékenykedni  fejlesztő foglalkoztatás keretében.

A bibliai foglalkozás, amelyen a csoportunk részt vett nagyban hozzájárul a lakók testi-lelki fejlődéséhez és jól-létéhez. A foglalkozásokat heti rendszerességgel tartja Kurucz Éva, terápiás munkatárs, a mentálhigiénés csoport tagja. Szabadon látogathatja minden bentlakó érdeklődő. Az általunk megtekintett foglalkozás központi témája a közelgő adventi időszak volt. Közös imával, az Evangélium és az ahhoz kapcsolódó elmélkedés felolvasásával, beszélgetéssel, és zenehallgatással telt az óra. Sor került az első adventi gyertya meggyújtására. A foglalkozást tartó szakember segíti a lakókat, hogy Istenhez közelebb kerüljenek, illetve a szívük örömmel és békével teljen meg.

Nagyon megható volt elejétől a végégig látni az embereket ezen a foglalkozáson. Isten nem válogat, számára minden ember egyenértékű, minden ember egyformán fontos. Az intézmény is ezt tartja szem előtt.