Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.16., Edit névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Kerékpáros keresztút Tápéra a Gál Ferenc Főiskolán

Kerékpáros keresztút Tápéra a Gál Ferenc Főiskolán

Pillanatnyi esőcsöndben, de viharos szélben, embert próbáló időjárásban került sor a Gál Ferenc Főiskola szeged-tápéi kerékpáros keresztútjára. A főiskola Egészségnevelési és Sport Intézete szervezésében április 6-án délután a szegedi Dóm téri épületétől indult közel húsz résztvevővel a kerékpáros csapat, hogy a töltésen végigkerekezve érjék el a tápéi Szent Mihály templomot. A szeles idő miatt le kellett rövidíteni a balesetveszélyessé lett városi útvonalat, így a Kálvária sugárút helyett mielőbb a tiszai körtöltésre kellett eljutniuk a drótszamarakon ülőknek.

A tápéi templomhoz érkezve Thékes István adjunktus, az ENSI vezetője szavalta el Juhász Gyula Tápai Krisztus című versét, ezzel is emlékezve a költő halálának éppen aznapi nyolcvanadik évfordulójára, és arra is, hogy Juhász Gyula rendszeresen fordult meg a Szent Mihály templomban. 

A résztvevők alaposabban is megismerhették a középkori eredetű templomot. Az új, katedrális jellegű mai épület három korszakot foglal magában: a gótika, a barokk és az eklektika jegyeit. A főiskolás csapat megtekintette a 2016-ban restaurált freskókat és az oltár mellett elhelyezett 350 kilós harangot, valamint megcsodálta Nepomuki Szent János szobrát, továbbá a szenteket, valamint Boldog Salkaházi Sárát ábrázoló felújított üvegablakokat.

 

A templomban Kovács Zoltán és Polyák Balázs papnövendékek vezetésével keresztutat jártak a főiskolások. A tápéi látogatás után a megújuló hideg széllel is dacolva lendületesen tekertek vissza a hallgatók a Főiskola szegedi épületéhez. A váratlan erőpróbát is jelentő kerékpáros zarándoklat, a tápéi templom megismerése és az ottani keresztút, valamint a népi vallásosság szellemi örökségének Juhász Gyula versével való felidézése, minden résztvevőnek a húsvétra készülés testi, lelki és szellemi erősítését, a közös élmények sokáig megmaradó közös emlékét hozta.  

A nagyböjti időszak is egy testi próbával indult a kitartás megalapozására, amikor lépcsőfutóversenyt rendeztek a Gál Ferenc Főiskola Dóm téri központi épületben. A továbbiakban nagyböjti elmélkedések és a mostani kerékpáros keresztút, majd pedig a szegedi Városi keresztút következtek, az ünnepek után pedig sor kerül a hallgatók húsvéti alkotóművészeti pályázatának eredményhirdetésére. 

 

 Kerékpáros keresztút a Magyar Kurírban