Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.21., Máté, Mirella névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Nemzetiségi konferencia Szarvason

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara 2018. április 18-án rendezte meg VII. Nemzetiségi Konferenciáját, Hittel élni – A gyermek a nemzetiségek jövője címmel. Dr. Lipcsei Imre, a Kar dékánja bemutatta a Gál Ferenc Főiskola elöljáróit, a nemzetiségi vezetőket és a régió politikusait, akik köszöntötték a résztvevőket. A konferenciát Főtisztelendő Dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy polarizált világban élünk, ezért is nagyon fontos a nemzetiségi képzés, mely az identitás megtartásának alapvető záloga. A közel 100 fős hallgatóságot Babák Mihály Szarvas város polgármestere köszöntötte, akit Igor Furdík, a Szlovák Köztársaság főkonzulja és Florin Trandafir Vasiloni, Románia Gyulai főkonzulja követett. Történelmi pillanat tanúi lehettek a résztvevők, hiszen Ritter Imre a magyar parlament első nemzetiségi országgyűlési képviselője köszöntötte a konferenciát, majd Juhász Tibor a Magyarországi Román Önkormányzat elnöke és Szpisák Attila az Országos Szlovák Önkormányzat Hitéleti Bizottságának képviselője emelte ki a nemzetiségi pedagógusképzés jelentőségét.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott és Várfi András a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke a megye és a régió támogatásáról biztosította a Kar munkatársait és üdvözölte a nemzetiségi képzésben nyújtott munkájukat.

A plenáris ülést Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora zárta be, aki hangsúlyozta, hogy a jövőnk építésében megnyilvánul a családot, a hazát és az együttes európai, azon belül is a magyarországi keresztény kultúránkat megőrző törekvés.

A pedagógusképzésben a nemzetiségi szakirányokon különösen nagy szerepet kap a hagyományok és a kulturális kapcsolatok ápolása. A délelőtti köszöntőket színesítette a szarvasi Szlovák Általános Iskola diákjainak citerakísérettel előadott népdalai, a „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, valamint a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola diákjainak jó hangulatot kölcsönző táncai.

A fogadást követő délutáni programban Ritter Imre nemzetiségi országgyűlési képviselő a Nemzetiségi képzés problematikáját vázolta fel plenáris előadás keretében, majd a résztvevők német, román, szlovák szekciókban folytatták a munkát, melyekben a régió nemzetiségi közoktatásában dolgozó pedagógusok mellett, nemzetiségi önkormányzatok politikusai vitatták meg az elkövetkező négy év feladatait.

Az egész napos rendezvény ismét elérte célját, hiszen a nemzetiségi képzésben tevékenyen résztvevő pedagógusok tapasztalatokat cseréltek, jó gyakorlatokat ismerhettek meg, érezve a nemzetiségi politikusok a segítő támogatását.

A Gál Ferenc Főiskola vezetői azzal búcsúztak a vendégektől, hogy mindenkit szeretettel várnak jövőre a nyolcadik nemzetiségi konferencián.

 

Sajtómegjelenések

 

Békési Kormányhivatal - Facebook

BEOL.hu

 

 

 

 

 

Meghívó