Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.21., Máté, Mirella névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Háromtenger konferencia a Gál Ferenc Főiskolán

2017. november 17-én, pénteken a szegedi Gál Ferenc Főiskolán került sor a “Világok találkozása, kultúrák ütközése - a kelet-közép-európai értékrend létjogosultsága a multikulturális Európában. A Háromtenger koncepció, mint a regionális együttműködés új dimenziója” című nemzetközi konferenciára, amelyet a Főiskola Klebelsberg termében tartottak. A szervezők, a Lengyel Köztársaság Konzulátusa, a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a MNL Csongrád megyei Levéltára és a Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület, színvonalas esemény keretében adtak teret a kelet-közép-európai együttműködési lehetőségeket illetően lengyel, a román és a magyar álláspontok kifejtésére.

            A konferenciát Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli szegedi konzulja és a Főiskola rektora Kozma Gábor nyitották meg. Az előadók között köszönthettük Zbigniew Krsyiak, a varsói Schuman Intézet munkatársát, aki előadásában hangsúlyozta, hogy Schuman a nemzetek szövetségeként képzelte el Európát, nem pedig egy nemzetek felett álló, központi irányítás alá vont, uniót. Szavait a moderátor Szalai Attila, volt varsói nagykövet, is megerősítette. A konferencia előadója volt Márius Lazurca budapesti román nagykövet is, aki a román álláspontot ismertette a Háromtenger koncepció kapcsán. Elmondta, hogy Románia is teljes mértékben a nemzetek békés együttélésének álláspontját képviseli. A Magyar Kormány képviseletében a Külügyminisztérium munkatársa, Szesztay Ádám vett részt a konferencián. Az eseményt Rigó Mihály mérnök előadása zárta, aki rámutatott a Varsó-Budapest tengely bevonásának jelentőségére.

A konferencia méltó példája volt a magas színvonalú közös kelet-közép-európai gondolkodás és koncepcióalakítás meglétének. A konferencia előadói jelentős mértékben járultak hozzá a régió lehetőségeinek és feladatainak ismertetéséhez.

 

További megjelenés:
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/veszelyben_a_kereszteny_ertekrenden_alapulo_kultura_lengyel-magyar_konferencia_a_haromtenger-koncepciorol/2539621/
http://szegedma.hu/2017/11/kulturak-utkoznek-penteken-szegeden
https://www.radio88.hu/lengyel-magyar-konferencia-kezdodik-holnap-szegeden/