Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.20., Friderika névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Dr. Hamvas Endre docens 2019. január 14-18. között a Waczław Felczak Alapítvány által kiírt Örökéletű tölgy című pályázat megvalósításának keretében Krakkóban vett részt Erasmus programon

Dr. Hamvas Endre docens 2019. január 14-18. között a Waczław Felczak Alapítvány által kiírt Örökéletű tölgy című pályázat megvalósításának keretében Krakkóban vett rész Erasmus programon. A projekt célja kettős volt; egyrészt a Báthory István uralkodása alatt Krakkóban működő ferences szerzetes, Hannibal Rosseli munkásságának és Báthoryhoz való viszonyát kívánta bemutatni az eddigi kutatásai alapján, másrészt a krakkói katolikus felsőoktatási intézményekkel való együttműködés bővítését elősegíteni.

1. A program keretén belül három előadást tartott (január 14., 16., 17.) az Ignatianum Jezsuita Egyetem hallgatóinak és oktatóinak a hermetikus hagyomány és kereszténység kapcsolatáról, illetve Hannibal Rosseli munkásságának jelentőségéről.

Az eredmények összefoglalásának bemutatására elkészült egy tanulmány, amely Rosselinek a királyhoz való viszonyát mutatja be, továbbá tartalmazza az itáliai tudós teológus Báthory krakkói temetésére elmondott szónoklatának fordítását. Az elkészült kézirat a pályázati beszámoló részét képezi.

2. A projekt a kapcsolatok bővítését illetően is sikeresnek tekinthető. Elkezdődött egy tudományos program szervezése, amelynek első állomása egy május 31-én, a Gál Ferenc Főiskolán tartandó nemzetközi szimpózium Báthory lengyelországi uralkodásáról. A szimpózium folytatását ez év őszére tervezik Krakkóba.

E mellett felvettük a kapcsolatot a II. János Pál Egyetemmel, aminek következtében Főiskolánk egy oktatási programot és Erasmus együttműködési megállapodást tudott útjára indítani.

 A fentebbiek alapján megállapítható, hogy a projekt előzetes céljai a program során megvalósultak.