Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.20., Friderika névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Október 23-25. között tartották meg Bogotában a CAEI (Conference of the Americas on International Education) konferenciát és felsőoktatási kiállítást

Október 23-25. között tartották meg Bogotában a CAEI (Conference of the Americas on International Education) konferenciát és felsőoktatási kiállítást, amelyen a Gál Ferenc Főiskolát Dr. Hamvas Endre főiskolai docens képviselte. A kiállításon külön standon mutatkoztak be a magyar felsőoktatási intézmények, illetve a Tempus Közalapítvány képviselői. A CAEI kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a nemzetköziesítési céloknak megfelelően az egyes intézmények széleskörű partnerségi kapcsolatokat hozzanak létre dél-amerikai főiskolákkal és egyetemekkel. A Gál Ferenc Főiskola számára ez azért is különösen fontos lehetőség, mivel a konferencián számos katolikus intézmény vett részt.

A partnerségi kapcsolatok kialakítását lehetővé tevő megbeszéléseken túl a rendezvényen plenáris-, és szekcióülések voltak, amelyek fókuszában a mobilitási programok fejlesztésének bővítéséről, az innováció legfrissebb kérdéseiről, és az oktatás finanszírozásának lehetőségeiről volt szó, továbbá jelentős szerepet kapott az a kérdés, hogy miként lehet az oktatási eredményeket a társadalom javára fordítani. Ebben a tekintetben több kolumbiai, egyházi egyetem érdekes gyakorlati példákat mutatott be, rávilágítván, hogy az egyházi intézmények milyen sok olyan közösséghez képesek eljutni, amelyek e segítség nélkül magukra maradnának, így ezek az egyetemek motorjai lehetnek a társadalmi felzárkózásnak és a szegénység felszámolásának.

Mindezek mellett a konferencián való részvétel fontos tanulsága volt, hogy a dél-amerikai intézmények képviselői örömmel és érdeklődéssel fogadták a magyarországi kapcsolatok és kölcsönös ösztöndíjprogramok lehetőséget, ami biztató perspektívát jelent a jövőre nézve.