Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.20., Friderika névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

A Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Karán vendégeskedett a Bucaramangai Autonóm Egyetem kórusa, a Coro UNAB Colombia június 9. és 13. között Békéscsabán

A főként egyetemistákból álló vegyes kar európai turnén vesz részt. Hozzánk Bosznia-Hercegovinából érkeztek, és hamarosan indulnak tovább Németországba.

A kórus a Kolumbiai Köztársaság Nagykövetségén keresztül vette fel a kapcsolatot Szigeti Antal plébános úrral, aki a Gál Ferenc Főiskola rektorának, Dr. Kozma Gábornak és a békéscsabai Gazdasági Kar munkatársainak segítségével szárnyai alá vette a kórust. A Plébánia és a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Kara kiváló együttműködésének köszönhetően sikerült tartalmas programot biztosítani a kórustagok számára. A 30 fős csoport szállását a főiskola kollégiuma biztosította, Szigeti plébános úr pedig programokat, koncerteket szervezett számukra. Köszönet illeti Jármi József kollégium igazgatót a rugalmas hozzáállásáért és Dr. Simon Sándor egyetemi docenst a plébániával való kapcsolattartásért.

A kórus itt tartózkodása alatt megismerkedett Békéscsaba főbb nevezetességeivel, valamint kellemes, kötetlen délutánt töltött a Gazdasági Karon is. A kórustagok megtekintették a kampusz különböző létesítményeit. Csefkó Mónika nyelvtanár egy rövid prezentáció keretében bemutatta főiskolát, a Békéscsabán folyó képzéseket és a diákélet jeles eseményeit.  Mivel a Gazdasági Kar jó néhány kurzust kínál angol nyelven, arról is szó esett, hogyan tudna egy kolumbiai egyetemista  Magyarországon, akár Békéscsabán is tanulmányokat folytatni nemzetközi ösztöndíjprogram keretében.  A hallgatókat magyar részről Székely Dávid, a Hallgatói Önkormányzat elnöke képviselte.

A Gazdasági Kar előadótermében a kórus rögtönzött próba formájában egy kis ízelítőt adott  repertoárjából, amellyel lenyűgözte a hallgatóságot.

Rafael Angel Suescun Marino kórusvezetőt és csapatát, valamint  Duván Reynerio Ocampo Pinzon kolumbiai követ-tanácsost, követségi ügyvivőt Nagy Ferenc alpolgármester úr is fogadta a Városházán. Az esemény egyik célja a diplomáciai kapcsolatépítés volt.

A kórus tavaly ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. Az elmúlt évek alatt Kolumbia egyik legkiválóbb vegyes karává nőtték ki magukat, számos fesztivál és verseny győztesei. Jelenlegi európai turnéjuk is igen sikeresnek mondható, a Bosznia-Hercegovinában megrendezett nemzetközi kórusversenyen több díjat is nyertek: Mirko Dusek díj a legjobb karnagynak, a kortárs darabok legjobb előadójának járó díj, a vegyes kar kategória első díja és a verseny nagydíját is az UNAB kórusnak ítélte a zsűri.

A kórusra további feladatok várnak, Békéscsabáról Németországba, majd onnan New Yorkba utaznak koncertezni.

Köszönet illet mindenkit, aki a kórus váratlan látogatását nem feladatként vagy problémaként, hanem élményként és lehetőségként élte meg, és kapcsolataival, önzetlen segíteni akarásával hozzájárult sikeres, élménydús itt tartózkodásukhoz.

A Gál Ferenc Főiskola mindeközben pályázatot nyújtott be a Tempus Közalapítványnál, hogy 2019. októberében Bogotában Kolumbia fővárosában képviseltesse magát a dél-amerikai felsőoktatási kiállításon, ahol számos kolumbiai intézménnyel van további együttműködések kialakítására.