Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.5.16., Mózes, Botond névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

ENSI Biciklitúra

 

Fitten és üdén tekertünk a dorozsmai biciklitúrán

November 16-án bicikliztünk egy jót Szeged és Dorozsma között, majd vissza. Kovács Zoli, HÖK elnökünk nagyon finom mézes teát készített nekünk az útra. A kis csapat közel fél óra alatt tette meg a 10 km-es távot a kőbárányos kútig, ami a templomkert falába ágyazva, Dorozsma központjában áll. Nem csupán emlékmű, hanem a szomjat is oltja. Sajnos már téliesítették a kutat, de jó időben sokan látogatják az emlékművet.

Ezután a templom sekrestyése, Ilona néni vezetésével fedeztük fel a szentélyt, ahová belépve meglepik a szemlélőt annak hatalmas arányai. A klasszikus stílusban épült templomban mindenütt sima falfelülettel találkozunk, amelyen kevés az ornamentika (díszítés). Nagy méretek, hatalmas szószék, széles boltívek, mindkét oldalon a magasban végig oldalkórusok, világos, nagy ablakok jellemzik a templomot. Elől a márvány korláton belül a tágas szentély a főoltárral látható, amelynek homályából szinte életre kelni látjuk a letűnt évszázadokat, a templomépítő ősök néma árnyait, akik nagy áldozatkészséggel megépítették a 3000 férőhelyes gyönyörű nagy templomot 200 évvel ezelőtt. Sajnos megörökíteni már nem tudtuk a rossz fényviszonyok miatt, hiszen mire kiértünk, már sötétedett.

A látogatás után a finom teát megittuk, ami lendületet adott, hogy ugyan olyan fitten hazatekerjünk. Kellemes és mozgalmas délutánt töltöttünk együtt.

Tokodi Margaréta, ENSI mb. vezető