Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.20., Friderika névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Átadták a Báró Gelsey Vilmos-díjakat

 

Átadták a Báró Gelsey Vilmos-díjakat. A kuratórium döntése alapján a díjakat május 29-én adták át a szegedi Székesegyház Látogatóközpontjában tartott ünnepségen. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete az alapító születésnapja alkalmából, 2018 decemberében tette közzé felhívását a Báró Gelsey Vilmos Nagydíjra és a Báró Gelsey Vilmos-díjra. 

A Báró Gelsey Vilmos Nagydíjjal Balog Zoltán református lelkészt, korábbi minisztert, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnökét, miniszterelnöki biztost tüntették ki a keresztény nevelés ügyének több évtizedes, elkötelezett szolgálatáért. Balog Zoltán munkásságát dr. Korzenszky Richárd OSB emeritus perjel méltatta. 

A Báró Gelsey Vilmos-díjat dr. Fedor Tibor, a Miniszterelnökség Egyházi Koordinációs és Kapcsolattartási Főosztályának vezetője kapta az egyházi köznevelés rendszerváltás utáni újjászervezésének, majd fejlesztésének segítéséért. Dr. Fedor Tibor laudációját Gyulay Endre nyugalmazott püspök tartotta.

A díjakat dr. Kiss-Rigó László püspök és dr. Kozma Gábor főigazgató, rektor adták át több államtitkár, helyettes államtitkárok, kormánybiztosok és miniszteri biztosok jelenlétében, a magyar tudományos, gazdasági és kulturális élet, a magyar katolikus oktatás és nevelés kiemelkedő személyiségei előtt. A díjazottakat köszöntötte a 98. éves Gelsey Vilmos, a szegedi pedagógiai intézet és a díj alapítója. Az ünnepségen részt vettek a 2014-ben alapított Báró Gelsey Vilmos-díjak korábbi kitüntetettjei is.
 
Sajtómegjelenés
Báró Gelsey Vilmos-díjak átadó ünnepsége - Szeged, 2019.05.29.