Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.4.20., Tivadar névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Nyilvánosságra hozták a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait

 

Nyilvánosságra hozták a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még az este-éjjel SMS-értesítést is kapnak.

2020-ban az általános felvételi eljárásban összesen 91 460-an jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük ősztől 68 112-en kezdhetik el felsőfokú tanulmányaikat. Magyar állami ösztöndíjasként 55 521-en tanulhatnak tovább, és 12 591 hallgatónak tandíjat kell fizetnie.

A legtöbb jelentkezőt – összesen 9 918 hallgatót – idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel. Az alap- és osztatlan, nappali munkarendű, állami ösztöndíjas képzések közül, a legalább 20 főt felvett szakok esetében a legtöbb pont (445) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szakára kellett.

Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este-éjjel SMS-értesítést is kapnak. Az eredmények természetesen az E-felvételiben is megtekinthetők.

Besorolási határozat az E-felvételiben

Az Oktatási Hivatal minden jelentkező esetében ún. besorolási döntést hoz. Az erről szóló határozatban az szerepel, hogy a jelentkező melyik megjelölt képzés esetében érte el a felvételhez szükséges ponthatárt. Mindenki csak egyetlen képzésre vehető fel: a jelentkezési sorrendje szerinti első olyan helyre, ahol összpontszáma eléri vagy meghaladja a július 23-án este nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárt. A besorolási határozat elérhetővé válásáról az Oktatási Hivatal e-mailben értesíti a jelentkezőket legkésőbb 2020. augusztus 5-ig. A határozat az E- felvételi Hivatalos iratok menüpontjából tölthető le.

A besorolási döntésben a jelentkező tájékoztatást kap a jogorvoslat lehetőségéről is.

A sikeres felvételizőknek az adott felsőoktatási intézmény legkésőbb 2020. augusztus 8-ig külön felvételi határozatot küld, amelyben többek közt a beiratkozással kapcsolatos információkról lehet olvasni.

Jogorvoslat

A besorolási döntéssel szemben bírósági jogorvoslat áll a felvételizők rendelkezésére. A jelentkezők a besorolási határozat ellen, annak közlésétől számított 15 napon belül közigazgatási pert indíthatnak.
Lényeges, hogy a keresetlevelet kizárólag a besorolási határozat közlését követően lehet benyújtani.

Forrás: Felvi.hu

 A Gál Ferenc Főiskola (2020. augusztus 1-től Gál Ferenc Egyetem) ponthatárai