Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.21., Máté, Mirella névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Dr. Käfer István, Hungaroszlovakológiai Kutatócsoportunk vezetőjének tanulmánya a pozsonyi Historická revue című folyóiratban

Dr. Käfer István címzetes egyetemi tanár, Hungaroszlovakológiai Kutatócsoportunk vezetője tanulmányt közölt, a pozsonyi Historická revue című szlovákiai folyóiratban "A budai király igazsága" címmel. Mátyás az a magyar király, akit a szlovákok is magukénak vallanak a népköltészetben, irodalmi alkotásokban, a nép köztudatában. Ugyanakkor Magyarország minden nemzete uralkodójának tartják, Budát pedig az egykori közös haza fővárosának. Ezt mutatja be Käfer István írása.

A folyóirat Mátyás-száma a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet együttműködésével jött létre, és május 17-én kerekasztalt rendeztek bemutatására a szerzők részvételével. A népszerű szlovák képes folyóirat sorra veszi a közös történelem eseményeit, személyiségeit, például Mária Terézia korát, az 1867. évi kiegyezést, Ferenc József koronázását. A közeljövőben "kuruc számot" terveznek a magyar-szlovák sorsközösség bemutatására.

 

Käfer István - A budai király igazsága