Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.08., Mária, Adrienn névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Campus Mundi ösztöndíjat bemutató kiállítás nyílik a GFF karain

 

A szegedi kiállítás megtekinthető

a GFF Dóm tér 6. számú épület aulájában,

ahol január 31-én és február 1-jén 10-12 óráig és 13-15 óráig

oktatóink és hallgatóink személyes tájékoztatással várják az érdeklődőket!

 

A Tempus Közalapítvány által életre hívott Campus Mundi fotókiállítást mind a négy karán bemutatja a Gál Ferenc Főiskola. Az első alkalom a Teológiai Karnak és a szegedi képzéseknek helyszínt adó Dóm téri épületében volt 2019. január 28. és február 1. között. A vándorkiállítást a Campus Mundi hazai ösztöndíjasainak díjnyertes fotóiból állították össze a külföldi részképzések és szakmai gyakorlatok megörökített élményeiből. A szegedi bemutatót követően nem ér véget Főiskolánkon a kiállítás, hiszen február 4-től Szarvason, február 11-től Gyulán, valamint február 18-tól Békéscsabán is megtekinthető lesz a kari épületekben.

Az inspiráló felvételek számos hallgatót vonzottak Szegeden, különösen is a csütörtökre és péntekre meghirdetett nyílt napokra. A standnál az érdeklődőket dr. Thékes István külügyi titkár mellett olyan hallgatóink és oktatóink is várták, akik külföldi oktatói mobilitási tapasztalataikkal ösztönözték őket.

Elhangzott, hogy a Campus Mundi programban a világ bármely egyetemén való tanulásra lehet pályázni, akár havi 350.000 forint ösztöndíjra. A Campus Mundi keretében minimum 90 napot kell kint tanulni, ami egy itthoni szemeszterbe is jól beilleszthető. Előzetes egyeztetéssel a kinti kreditek itthon beszámíthatók, így a tanulmányi időszak nem növekszik. A Campus Mundi programban részképzésre, szakmai gyakorlatra vagy rövid tanulmányútra adható be a Tempus Közalapítványhoz pályázat, aminek sikerességéhez a Gál Ferenc Főiskola segítséget nyújt.

A GFF legújabb nemzetközi kapcsolatai közül dr. Thékes István külügyi titkár kiemelte azt, amit a kanadai Halifaxban található St. Mary’s Egyetemmel kötöttek. A partnerintézményhez nyelvtanfolyamra is jelentkezhetnek, és mivel tengerentúli helyszínről van szó, a sikeres pályázat esetén garantált a legmagasabb összegű támogatás.

A kiállítás csütörtök délelőtti nyílt programján számos korábbi ERASMUS-ösztöndíjas hallgatónk is megjelent, akiknek pozitív élményeit érdemes volt megismerni olyanoknak is, akik még csak tervezik külföldi tanulásukat. Zsiros Antónia második évfolyamos angol műveltségterületi hallgatónk a máltai Alpha School nyelviskolában tavaly végzett szakmai gyakorlatáról számolt be, amihez kapcsolódóan a nyári időszakban leterhelt fogadó intézmény még tanügyigazgatási, menedzseri teendőkkel is megbízta. Antónia ezt a tanulással együtt jól teljesítette, számára fontos nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodott, amik különösen értékesek lesznek számára a hazai pedagógusi munkájában. Mindennek folytatásaként Antónia azt tervezi, hogy idén nyáron Finnországba megy szakmai gyakorlatra, mert szeretne tapasztalatokat szerezni a finn oktatási rendszerben használt metodikák hatásairól. Névrokona, a harmadéves levelezős hittanár-nevelőtanár szakos hallgatónk Zsíros Szanna, aki Lengyelországba készül pedagógiai szakmai gyakorlatra. A Krakkóba készülő hallgatónknak figyelmébe ajánlottuk, hogy az ottani Ignatianum Egyetem mellett a lengyel felsőoktatás másik kiemelkedő intézményével, a II. János Pál pára Egyemmel is kötött a GFF együttműködési megállapodást.

Krakkói élményeit osztotta meg az érdeklődő hallgatókkal Hamvas Endre tanár úr is, aki az ERASMUS+ keretében háromszor is járt ott egy év leforgása alatt. Az ókori nyelvek és kultúra szakértője korábban a helyi könyvtárban kutatott, majd a krakkói Ignatianum Egyetemen oktatott. Legutóbb pedig egy általa vezetett magyar-lengyel projekt megvalósítása során járt Krakkóban, a Karol Wojtyla, a későbbi Szent II. János Pál pápa városában. Hamvas Endre adjunktus úr inspiráló beszámolójával bíztatta az érdeklődő hallgatókat, hogy vegyék igénybe a Campus Mundi és az Erasmus+ által nyújtott lehetőségeket is. Mindezt erősítette Szántó Károly harmadéves levelezős katekéta hallgatónk beszámolója, aki éppen akkor teljesített ERASMUS+ részképzést Krakkóban, amikor Hamvas Endre tanár úr is kint tartózkodott. Diákunk elmondta, hogy nem csupán hasznos ismereteket szerzett Lengyelországban, hanem a kapcsolati tőke gyűjtése mellett a világlátása is sokat gazdagodott.

Ezekből a példákból és a fotókiállításon bemutatott hallgatói élményekből is látszik, hogy mindenki számára elérhető, egy magyar hallgató számára különösen is nagy lehetőség a külföldi hallgatói tapasztalatszerzés, amit a Campus Mundi hatékonyan támogat az Erasmus+ mellett. A Gál Ferenc Főiskola minden segítséget megad minden kiutazni vágyó hallgatójának, akiktől elvárás, hogy ennyi lehetőség mellett tudásukat külföldön is gyarapítsák, hogy aztán azt itthon tudják kamatoztatni.

 

 

 

Campus Mundi ösztöndíjat bemutató kiállítás - Szeged, 2019.01.28-02.01.