Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.20., Friderika névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Böjte Csaba látogatása a GFF Békési Szakképző Iskolában

"Látogatásának előzménye, hogy iskolánk - a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola – a nyár folyamán kapcsolódott a "Testvérvárosok kenyere" elnevezésű adománygyűjtő akcióhoz, melyet 7 évvel ezelőtt Öreg Gábor és baráti köre hívott életre. Ennek keretében a környékbeli gazdák búzafelajánlásából illetve a testvérvárosokból érkező búzaadományokból sok-sok kiscipót sütnek a helyiek örömére. Piacon és egyéb helyszíneken értékesítik az önkéntesek a friss „új kenyeret”. Az abból befolyt összeg a gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermekotthon lakóit támogatja.

Gyergyószentmiklóson az egykori szülészet épületét a dévai Szent Ferenc Alapítvány újíttatta fel, első lakói többnyire azok közül a fiatalok közül kerültek ki, akik előtte Böjte Csaba ferences szerzetes gyergyószárhegyi otthonában nevelkedtek. Napjainkban közel 50 gyermek otthona, akik árvák, családjuktól elszakadt vagy elhanyagolt, bántalmazott, veszélyeztetett szegénységben élő gyermekek.

190910 bojte 02

Az iskola vezetője, Moldován-Garas Helga a nyár folyamán, személyesen látogatott el a program kezdeményezőivel az erdélyi városba - mely Békés város testvérvárosa is -, ahol találkozott az otthon vezetőivel, segítőivel. Kedves fogadtatás után bemutatták az otthon mindennapjait, lehetőségeit, illetve azokat a kedves gyergyói lakosokat, akik a békésiekkel szoros barátságban vannak. A látogatás végén a békési csapat invitálta az otthon lakóit és dolgozóit a Madzagfalvi Napokra.
Közeledett a Madzgafalvi nap, egyszer csak csörgött a telefon… Érkeznek a gyergyói fiatalok a Madzagfalvi Napokra, és egy kedves meglepetést is tartogatnak… csütörtökön Csaba testvér ellátogat Békésre, találkozhatunk vele.

Így hát 2019. szeptember 5-én érkezett Csaba testvér hozzánk, és osztotta meg velünk tanévindító gondolatait. Aki ismeri őt, hallotta már, az tudja, minden mondata örök igazságot rejt. Bár komoly, nehéz témákról beszél, mégis kedvesen vicces, olykor „trendi” szóhasználattal 

színesíti mondandóját. Személyisége olyan energiát közöl, amit szavakkal nehéz leírni. Érezni kell. Aki csütörtökön hallotta az az öreg „Mezgé” falai között Csaba testvér kedves hangját, az feltöltődve tért haza,és talán egy kicsit átértékelte a tanévkezdési traumát.

190910 bojte 03









Üzenetek:

"BÍZZUNK tanítványainkban. A belső növekedéshez fontos az, hogy a mi szemünk tükrében is lássa azt a bizonyosságot, hogy ő képes rá, meg tudja csinálni!"

"Nagyon fontos, hogy a pedagógus pozitív, optimista szemmel nézze a gyermeket: "Meg tudod csinálni, képes vagy rá!"

Köszönjük Csaba testvérnek a tanévindító gondolatokat, az együtt töltött pillanatokat. Örömünkre szolgál, hogy bemutathattuk intézményünket, bízunk abban, hogy a jövő esztendőben iskolánk dolgozói és tanulói találnak majd módot a találkozásra a gyergyószentmiklósi gyermekotthon munkatársaival és lakóval."

190910 bojte 04

Forrás: Békési Szakképző