Gál Ferenc Főiskola Szeged

2024.9.20., Friderika névnapja van.
Betűméret:  A   A   A

Tavaszi hangverseny a szarvasi Szent Klára templomban

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar hallgatói közreműködésével szentmise keretében szólalt meg a Szent Klára templomban Kodály Zoltán: Magyar mise című műve  Dr. Bartáné Dr. Góhér Edit DLA főiskolai docens vezényletével, Orgonán közreműködött Tamás Margit főiskolai tanársegéd.


Az orgonakíséretes, egyszólamú karra írt, 4 tételes kompozíció a liturgiába illesztve vezette a híveket és minden jelenlévőt azon a lelki úton, amelyet minden mise alkalmával átélhetünk.
A mise befejeztével hangverseny vette kezdetét, ahol a hallgatók bemutatták azokat a kórus- és kamarazenei kompozíciókat, népdalcsokrokat, népi énekes játékokat, amelyeket a tavaszi félév folyamán  megtanultak. Ez alkalommal Ismeretlen XVII. századi szerző: Kék ibolyácska című madrigálja szólalt meg hat tagú kamaraegyüttesünk tolmácsolásában. Majd a népdaléneklő verseny győzteseinek népdalait hallgathattuk meg, ezután a pünkösdölés népi énekes játékát mutatták be másodéves óvodapedagógia szakos hallgatóink. A hangverseny zárásaként a Szent Klára himnuszt a jelenlevőkkel közösen énekeltük el.
Különleges, de reménységünk szerint nem egyszeri alkalom volt számunkra, hogy a templomban lehetett a helyszínünk. Bízunk benne, hogy akik együtt töltötték velünk az estét, olyan lelki élményben részesültek, mint mi, előadók.
Istennek legyen hála!
(Tamás Margit)